Arxius
-
Entrades recents
Categories
Pàgines
- SOM
- TRANSGÈNICS
- Argumentari sobre transgènics
- ILP Catalunya Lliure de Transgènics 2008-2009
- Moviment internacional
- GLIFOSAT
- BLOG
- COMUNICACIÓ
- EN XARXA
- GALERIA
Etiquetes
El Consell Comarcal del Priorat es suma als de l’Alt i Baix Penedès. Ja són tres les comarques que aposten per un altre model agroalimentari.
El passat 29 de setembre de 2008 el Ple del Consell Comarcal del Priorat aprovava una moció presentada per Independents pel Priorat (IpP) per: “Prolongar la moratòria en contra de la implantació dels cultius transgènics a la comarca del Priorat”, segons titulava la mateixa moció.
La moció estava motivada per tres aspectes fonamentals a la comarca del Priorat, la importància del sector agroalimentari, el turístic i la conservació del medi ambient; els tres aspectes són els “pilars fonamentals” del projecte de Carta del Paisatge de la Comarca del Priorat. Aquesta carta té com a eixos “el manteniment del territori, la gent i la cultura”.
Foto: Rafael López-Monné. www.turismepriorat.org
La moció fa especial referència al model agrari cap al que ha apostat la comarca basat en la qualitat dels productes, l’agricultura ecològica (vins, olis, etc.) i el lligam del producte amb el territori.
La moció, que esmenta diversos articles de la Constitució i de l’Estatut d’autonomia, posa sobre la taula diversos arguments entre els que cal destacar els següents:
– Denuncia la voluntat de les administracions autonòmica i estatal en la coexistència d’OGM amb l’agricultura ecològica i convencional, en contra del criteri de “gran part del món científic, productor i consumidor”, citant l’estudi de Quist i Chapela publicat a la revista Nature (2001) i el de Escurra (director de l’Institut Nacional d’Ecologia) en què alertaven de les traces de contaminació en diverses mostres vegetals recollides i analitzades.
– Posa de relleu la divisió de la comunitat científica i assenyala alguns estudis científics que denuncien els perills dels OGM:
– A. Pusztai que en el seu estudi va observar “importants malformacions” en rates alimentades amb patates genèticament modificades.
– Un estudi secret de Monsanto, publicat pel diari The Independent (24 maig 2005), en què revela que rates alimentades amb panís MON863 van desenvolupar anormalitats en òrgans interns i canvis en la composició de la sang, confirmant l’estudi de l’equip de Pusztai.
– Losey publicà a Nature (1999) els greus impactes del panís Bt sobre les papallones monarca, augment de la mortalitat en les larves (56% als 4 dies), mentre les que s’alimenten de panís no GM sobrevivien gairebé el 100%. La Universitat d’Iowa en un estudi publicat a la revista Oecologia (2000), confirma la mortalitat i la puja al 70% de les larves.
– Emfasitza en la creixent oposició als OGM que ha permès la creació a Europa la Xarxa de Regions Lliures i la signatura de la “Carta de Regions i d’autoritats locals d’Europa contra la coexistència entre OGM i els conreus tradicionals i ecològics”, en les quals hi implicat el País Basc. Destaca les 175 regions i als 4.500 municipis europeus que s’havien declarat lliures d’OGM a principis de 2007, així com, les comunitats autònomes d’Astúries, Euskadi, Illes Balears i Canàries.
– Finalment, demana l’aplicació del principi de precaució davant la manca de conclusions científiques que avalin la innocuïtat dels experiments.
La moció expressa la voluntat dels prioratins i prioratines de seguir vivint en una comarca agrícola i respectuosa amb el medi, per això acorda entre altres aspectes que:
– Es declari el Priorat com a Zona Lliure de Transgènics.
– Demana la retirada de les propostes dels Decrets de Coexistència que preparen la Generalitat i el Govern de l’estat i que s’aprofundeixi en l’estudi per tal de clarificar l’actual situació.
– Es garanteixi la traçabilitat i l’etiquetatge dels productes GM.
El Priorat s’afegeix als dos Penedès
Al llarg del 2007 els Consells Comarcals de l’Alt i el Baix Penedès es van declarar comarques lliures de transgènics fent una aposta pel respecte al medi ambient, per una agricultura sense peatges per les multinacionals agroindustrials i per la seguretat alimentària i en la salut.
Mapa: www.paisos-catalans.com/fiche.asp
Amb el Priorat ja són tres les comarques declarades lliures de transgènics que s’afegeixen als 60 municipis declarats lliures d’OGM als Països Catalans darrerament. Entre els municipis destaquen Mataró, Berga, Olot, Ripoll, Valls, Balaguer, Tàrrega, Tortosa, Vilafranca del Penedès, Manacor o Sant Boi de Llobregat. També la Catalunya Nord i les Illes Balears són territoris lliures d’OGM.
Tot plegat ens fa mirar amb optimisme aquesta creixent oposició institucional i ciutadana als transgènics i la possibilitat de començar a bastir una alternativa a partir de l’agroecologia (ca.wikipedia.org/wiki/Agroecologia).