Arxius
-
Entrades recents
Categories
Pàgines
- SOM
- TRANSGÈNICS
- Argumentari sobre transgènics
- ILP Catalunya Lliure de Transgènics 2008-2009
- Moviment internacional
- GLIFOSAT
- BLOG
- COMUNICACIÓ
- EN XARXA
- GALERIA
Etiquetes
LA MÉS GRAN EMPRESA EUROPEA PRODUCTORA DE LLET, CAMPINA, INTRODUEIX L’ETIQUETA “SENSE TRANSGÈNICS”
>> Les iniciatives segueixen el fil de la llei alemanya d’etiquetatge voluntari de productes d’animals que han estat alimentats sense transgènics, durant un període controlable de temps abans del sacrifici.
>> Una extensió d’aquest etiquetatge, obligatori o voluntari, a Europa, i un recolzament per part dels consumidors, aturaria el conreu de transgènics al món, i afavoriria als pagesos que produïssin pinsos no transgènics. El Ple del Parlament europeu ha demanat recentment la imposició a escala europea d’un etiquetatge obligatori per la llet, la carn i els ous d’animals que hagin menjat pinsos elaborats amb OGM.
Els grangers europeus que produeixen per la més gran companyia europea de producció de llet, Campina, empraran a partir d’ara mètodes tradicionals i locals d’alimentar el bestiar, sense necessitat de soja. Altres companyies europees que ja evitaven els pinsos transgènics des de fa anys, emprant soja no transgènica de Brasil i Índia, també fan ús de la nova normativa alemanya d’etiquetatge voluntari per promocionar els seus productes.
Actualment la normativa europea obliga l’etiquetatge de productes alimentaris que continguin ingredients de blat de moro o soja transgènica. També s’etiqueten els pinsos pels animals però no hi ha una llei que obligui a etiquetar la carn, llet i ous d’aquests animals alimentats amb transgènics. Recentment el Ple del Parlament ha demanat la imposició d’aquest etiquetatge.
A Alemanya existeix des de l’estiu del 2008 una llei que permet etiquetar llet, carn i ous com a lliures de transgènics, si en l’alimentació dels animals no s’han emprat pinsos transgènics en els últims mesos abans de la matança. L’etiquetatge no serveix per indicar si hi ha el transgen als derivats animals, perquè no hi és en cap cas, sinó que seria una marca de qualitat del producte indicant una millor alimentació dels animals, i una oportunitat pel consumidor d’afavorir els conreus no OGM al món.
Segons la diputada alemanya Elivira Drobinski-Weiss del Partit Socialista Alemany SPD: “Els consumidors han de poder escollir de manera conscient al comprar… Excepte en la compra de productes ecològics, els consumidors es veien obligats a recolzar, al comprar llet, ous i carn, el conreu de plantes modificades genèticament. Així que l’etiqueta “Sense OGM” ofereix al consumidor la possibilitat de decidir-se conscientment en contra la enginyeria genètica. La demanda pot crear un impuls important pel mercat. El que es continuï expandint el conreu de plantes modificades genèticament ho determina l’abast del conreu de plantes pel menjar animal perquè el 80 per cent de les plantes OGM conreades al món són pels animals. Cada any entren 35 milions de tones de productes de soja a la Unió Europea, la meitat de la qual és OGM i va a parar majoritàriament pel menjar als animals. Només quan s’aconsegueixi un mercat d’aliment per animals que sigui lliure d’organismes modificades genèticament es podrà aturar el creixement mundial del conreu de plantes OGM.”
Els períodes de temps de la llei alemanya durant els quals el bestiar ha d’haver estat alimentat sense transgènics són semblants als de la ramaderia ecològica: Per la regulació de la carn és vàlid per la carn de vaca, que com a mínim 12 mesos o tres quarts de la seva vida ha d’haver estat alimentada sense OGM, per ovelles i cabres, 6 mesos, per porcs 4 mesos, pollastre 6 setmanes. Les vaques que donen llet han d’haver estat alimentades lliures d’organismes modificats genèticament com a mínim 3 mesos, abans de que la llet es pugui extreure. Les gallines ponedores han de menjar durant 6 setmanes sense OGM, abans de què els ous es puguin etiquetar com “Sense OGM”.
La cadena Tegut ja aplica aquesta etiqueta a la llet i vol començar a aplicar-la a la carn de porc. També la central lletera Upländer Bauernmolkerei i la productora de pasta Gold-Alb fan servir ja aquest etiquetatge. Els fabricants avícoles Wiesenhof y Stolle estan estudiant la possibilitat de fer-lo servir, al igual que ho estan comprovant els supermercats Lidl, Edeka y Rewee.
Més informació:
Nota de premsa de Campina en alemany:
www.presseecho.de/vermischtes/NA3731362287.htm
Anunci de la llet “Sense transgènics” Landliebe de Campina
http://www.landliebe-milchqualitaet.de.
Informe del Parlament Europeu aprovat al Ple
http://www.besana.es/jsp/lstNoticias.jsp?id=1&ch=4&ca=-1&cu=-1&v=2&cm=&sc=&cd=31639
Pàgina web de la diputada socialista alemanya, una de les impulsores de la nova llei alemanya d’etiquetatge “Sense OGM”
http://www.elvira-drobinski-weiss.de
Traducció d’una entrevista a la diputada alemanya Elvira Drobinski-Weiss en relació a aquesta nova llei i els seus efectes sobre el mercat i el conreu de transgènics al món a: Entrevista_diputada_alemana.pdf